EMDR

Het is niet gemakkelijk om een ingrijpende gebeurtenis te verwerken. Denk daarbij aan een ongeval, ernstige ziekte, overlijdens of andere nare situaties. Het verwerken van zo’n trauma kost vaak veel tijd en energie, het is niet altijd mogelijk om dit goed een plek te geven. Soms blijven de beelden en emoties je achtervolgen. Gelukkig kan ik je helpen met dit proces door middel van Eye Movement Desensitization and reprocessing (afgekort als EMDR).

Klachten die gepaard kunnen gaan met een traumatische ervaring zijn herbelevingen, slaapproblemen, paniekklachten of vermijdingsgedrag. Ook kunnen hierdoor lichamelijke klachten ontstaan zoals hoofdpijn of buik- en spierpijn. Niet getreurd want je bent niet de enige die deze problemen ervaart, er bestaat immers een wetenschappelijk onderbouwde therapie genaamd EMDR.


Wat is EMDR therapie?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitisation and Reprocessing en de bedoeling hiervan is om met behulp van bilaterale stimulatie (oogbewegingen, tikjes via koptelefoon of tappen op benen) terug te denken aan het trauma. Doordat meerdere hersengebieden worden gestimuleerd door deze therapie verminderen negatieve emoties die aan het trauma vastzitten snel en effectief.

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

Voordat EMDR als oplossing kan dienen wil ik jou graag eerst leren kennen tijdens een kennismakingsgesprek waarin jij uitgebreid kan vertellen over jouw situatie. Samen kunnen we daarna besluiten of EMDR de juiste therapievorm is. Tijdens de behandeling vraag ik je terug te denken aan het traumatische moment en met behulp van bilaterale stimulatie proberen we negatieve gedachten om te buigen naar positieve gedachten.


Meer informatie over EMDR en andere therapievormen kan je vinden op mijn website, maar heb je nog specifieke vragen dan kan je altijd contact met mij opnemen. Wees niet bang, geen vraag is teveel!